Uspešna alpinistična odprava Kitajska 2011 doma

12.08.2011 od admin
Danes, 12. avgusta, so se domov vrnili člani alpinistične odprave Kitajska 2011, ki so na pot odšli 4. julija. Na zagrebškem letališču so jih pričakali domači in prijatelji, ki so jim za vse doseženo čestitali ter jih pospremili v Ljubljano, na Planinsko zvezo Slovenije, na novinarsko konferenco.

Odpravo so sestavljali 36-letni vodja odprave Aleš Holc Aleš Holc (Alpinistični odsek PD Kamnik) ter člana 35-letni Peter Juvan in 23-letni Igor Kremser (oba Akademski alpinistični odsek). V času njihovega bivanja na območju ledenika Muzart in pogorja Xuelian Feng (od 10. julija – 6. avgusta 2011)  so vsi trije člani odprave opravili osem prvenstvenih vzponov in sestopov na tri še neosvojene štiritisočake in enega šesttisočaka.

p1050656_800x600foto_arhiv_odprave_kitajska2011_800
Ciljem naproti, foto arhiv odprave Kitajska 2011

Na Xuelian NorthEast, 6249 m, so na naredili prvi pristop, prvo prečenje gore ter splezali prvenstveno smer po severozahodnem razu. 2400 metrov visoko in štiri kilometre dolgo kombinirano smer na torej še neosvojeni Xuelian NorthEast so poimenovali Raz zaupanja in jo posvetili prijatelju, alpinistu Andreju Magajnetu, ki se je smrtno ponesrečil 8. marca letos. Prav tako je bila prvenstvena njihova smer sestopa z Xuelian NorthEast preko jugovzhodne stene. »Celo smer smo plezali, seveda na alpski način, navezani in večino simultano, hkrati – zato je bilo potrebnega veliko zaupanja – od tod ime smeri,« je dejal vodja odprave Aleš Holc, ki je razložil tudi težke razmere po prvenstveni smeri v sestopu.
Edini pristop na glavni vrh skupine Xuelian Feng so v devetdesetih letih iz južne strani opravili Japonci. S severne strani so bile do danes v tem področju le dve odpravi. Leta 2008 je gore s severa prvi raziskoval s svojo ekipo Bruce Normand. Vrnil se je tudi naslednjo leto in še z dvema ameriškima soplezalcema so splezali nekaj smeri, nazadnje pa še novo smer v Xuelian West, za katero so bili nagrajeni z Zlatim cepinom.

In kako bi člani odprave ocenili odpravo?
Aleš Holc, vodja»Zelo sem zadovoljen, morda bi stisnili še kaj več, mislim na Xuelian glavni vrh (Xuelian Feng), če bi prej dobili opremo. A sem zalo hvaležen za to, kar smo splezali in imeli razmere in vreme.
Igor Kremser, član»Ekstremno srečen in zadovoljen sem z vsem. Če bi mi kdo pred odpravo rekel, da bo tako uspešna, bi takoj podpisal.  Zame osebno je odprava tudi dober pokazatelj, česa sem sposoben ter dobra orientacija za mojo alpinistično pot.«
Peter Juvan, član»Na odpravo gledam kot celoto, tako z alpinističnega vidika kot glede medsebojne povezanosti in lastnega doživljanja. Mislim, da smo dodobra izkoristili dane možnosti in domov prihajam notranje zelo zadovoljen. V tej odpravi sem videl, da če vložimo vso svojo energijo za skupen cilj, se vžge ‘iskra’ in lahko naredimo marsikaj, tudi mi, ki morda sodimo med povprečne alpiniste.«

Na novinarski konferenci so poleg članov odprave sodelovali podpredsednik PZS Borut Peršolja, načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS in alpinist David Debeljak, ki je predstavil odpravo Charakusa 2011.
Podpredsednik PZS Borut Peršolja je v uvodu čestital fantom za uspešno odpravo in vse doseženo ter osmislil alpinizem: »Alpinizma ni brez raziskovanja gora, za katerega se zdi, da je ostalo brez pomena. Pa temu ni tako: novim smerem v obrazu sten se pridružuje tudi poglobljeno raziskovanje odnosa do gora in prvinske etike življenja z naravo. Odpravarstvo je tisto najbolj prvinsko gorništvo.«

Temu so pritrdili tudi člani odprave, saj jih je raziskovanje in plezanje v skoraj še neobdelanem območju Xuelian v kitajski provinci Xinjiang, ki je del vzhodnega gorovja Tian Shan na severozahodu Kitajske, notranje obogatilo, povezalo med seboj, hkrati pa je bila v njih tista prvinska želja po plezanju, skupnih ciljih, da jih tudi težave s kargom, kitajsko birokracijo in plinskim gorilnikom, vremenom, razmerami … niso odvrnile od želenega.
»K uspehu je botrovala predvsem naša vztrajnost in pripravljenost k reševanju problemov, ki jih ni bilo malo. Po drugi strani pa je bilo veliko svetlih trenutkov, ki so v končni fazi odtehtali vse probleme in nam pustili nepozabne vtise,«  so pripovedovali Igor, Peter in Aleš.

Prav tako je članom Kitajska 2011 čestital in jim namenil odlične besede načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tone Škarja, ki je o uspehu odprave povedal: » Uspeh odprave ocenjujem za dober, saj gre za dosti neodkrito območje. Člani odprave so se namreč lotili neznanega terena, kar daje odpravi in vzponom svojo težo. Veliko pove tudi dejstvo, da niso ponavljali uspehov drugih oz. niso ponavljali vzponov in smeri, o katerih lahko vse preberemo in so podrobnosti, pa tudi težave znane. Fantje so dobro preštudirali pristope in vzpone. Pohvalno je tudi dejstvo, da so vztrajali pri odpravi kljub zapletom s kargom; niso odnehali, šli so vztrajno svojim ciljem naproti in rezultati so vidni.«

Vir: PZS.si >>

Kategorija novic: Novice

Komentiraj

Moraš biti logiran za komentiranje.